Om oss


FÖRSKOLAN KALINAN

Arlöv är ett ungt samhälle så den äldsta bebyggelsen som finns kvar är härstammar från 1800-talet. Kalinan är ett hus att benämnas.

Kalinan, ursprungligen vägkrog för resande mellan Malmö och Lund, näms först som "Brohuset", där hustrun till ryttaren Johan Collin (d.1703) bedrev utskänknig. Därav "Collinshuset"-"Kalinskroget"-"Kalinan". På grund av ren missuppfattning förekom under ett antal år namnet "Carolinan".
Krogen brann ner 1876 men återuppbyggdes samma år. Som krog upphörde Kalinan 1888. Under 1900 talet har huset ägts av Sockerbruket och tjänstgjort två familjehus.

Innan Kalinan köptes av dagens ägare, hade Länkarna sina lokaler i huset.

Förskolan Kalinan öppnade sina dörrar år 2008 som ett personalkooperativ med Nina Prlja Obralic som förskolechef. År 2013 öppnades en sidoavdelning under namnet Lilla Kalinan.

Förskolan har 10 engagerade pedagoger som är med barnen under deras vistelsetid på Kalinan. Pedagogerma är legitimerade förskollärare, barmskötare, sagopedagoger och habiliterings assistenter.

Kalinan ligger på Lundavägen 5 i Arlöv, nära en liten skog, hästar och en damm.

Lokalerna är ljusa, öppna, alla rum har glasdörrar så att pedagogerna lätt kan ha insyn i barnens aktiviteter.

Vi tillbringar mycket tid ute i naturen och går ofta korta och långa promenader. Utflykter med lite äldre barn försöker vi ha minst en gång i månaden.

På Kalinan har vi olika rum till barnens fantasi lekar, ateljé till skapande, vilrum med lugn atmosfär, ett stort samlingsrum till gemensamma stunder och tema toaletter.

Vi har tillagningskök och en kock som lagar all mat från grunden.

Lokalyta som används idag är på ca 400 kvm som innemiljö samt 2000 kvm som utemiljö. 

Förskolan är i ständig utveckling och förnyelse. I vintras 2013 fick förskolan nya gungor, rutschkana och en kulle. I somras 2014 byggdes en stor paviljong med en grill och plats för 50 personer. Nästa projekt är att bygga en hinderbana, klätterställning och vattenstationen för lite äldre barn på baksidan.

Förskolan har öppet mellan 6,30-17. 
På vår förskola lägger vi en stor vikt av att bygga upp barnens självkänsla genom att lära känna barnen, tycka om barnen och tro på dem. För att nå dit jobbar vi dagligen för att VARJE barn på Kalinan ska:

  • känna sig värdefull
  • vågar hävda sin åsikt
  • tar ansvar för sig själv
  • vågar prova nya saker
  • tror på sin förmåga och
  • är trygga i sig själva

PÅ KALINAN KAN ALLA LYCKAS!


 
På Kalinan strävar vi mot att ha stängt tre sista veckor i juli för semester och mellandagarna i december/januari.
En till två dagar/termin har vi stängt för utbildning av personalen.