Mat


Vi på förskolan Kalinan tycker att det är viktigt att maten lagas med kärlek - något som inte sker i en fabrik. Därför lagar vi maten från grunden i vårt eget kök - allt från raggmunkar och köttbullar till hamburgare och fiskbullar. E-ämnen och andra konstiga tillsatser hör inte hemma i ett kök, och vi undviker det i möjligaste mån. Det slinker förvisso ner en och en annan konserv med tomatkross, men mycket mer än så är det inte. Färsen till fiskbullarna maler vi själva, köttbullarna rullas för hand och potatismoset är gjort på riktig potatis!

Dessutom får de äldsta barnen följa med in i köket ett par gånger per termin och hjälpa till att laga maten. På så vis får de själva känna, lukta, smaka och se hur det går till. 

Till måltiderna severas mjölk och vatten (oftast uppiffat med en skiva citron, lime eller apelsin).


Matsedel finns här - Notera att avvikelser kan förekomma i samband med högtider eller då kocken är borta. För aktuell meny - dubbelkolla med tavlan i matsalen eller hör med personalen! 

Mätta barn – leker bäst!


www.livsmedelsverket.seVisste du att…

·        På Kalinan lagas så gott som all mat från grunden; fiskbullarna görs av färs som vi maler själva, potatisen är handskalad och hamburgarna plattas på plats i vårt eget tillagningskök (för att nämna några).

·        I möjligaste mån serverar vi ekologiskt och/eller närproducerat. Det är både bra för hälsan och miljön! Frukt/grönt, mejeri och kött är alltid ekologiskt.

·        Rödlistad fisk har inte här att göra.

·        Margarin har inte heller här att göra. Riktigt smör är det enda som är bra nog.

·        Müslin som serveras här är även den hemmagjord.

·        Vi bjuder nästan uteslutande på grovt bröd.

·        Frukt serveras minst en gång om dagen, och det finns åtminstone tre olika sorter att välja på. Under sensommar och höst äter vi frukt från vår egen trädgård.

·        Vi äter vegetariskt en till två gånger i veckan.

·        Till alla måltider erbjuds grönsaker.

·        Juicen vi dricker är färskpressad utan tillsatt socker och/eller konserveringsmedel.

 

·        Två gånger i veckan bjuder vi på gröt till frukost.